Perbezaan Pakaian Tradisional, Dulu dan Sekarang!
Home Products Others

Perbezaan Pakaian Tradisional, Dulu dan Sekarang!

Nurul Hidayah

View  3  Times

2015-12-14 15:12:58

Report

Favorite

Free Send to Mobile

To report information
Report Reason:
Price: 50.0  Negotiable: No
Contact Person: Pakaian Tradisi
Contact Phone:
Address: Kuala Lumpur-Ampang Ampang
Please mark the map position
  • Bank Account:

Perbezaan Pakaian Tradisional, Dulu dan Sekarang!

Label:


Perbezaan Pakaian Tradisional, Dulu dan Sekarang!


Jika dilihat sekarang di pasaran, terlalu banyak jenis pakaian traditional. Kebanyakan pakaian traditional telah pun diubahsuai supaya sesuai dengan “trend” semasa. Mari lihat 10 transformasi pakaian tradisional wanita, dulu dan sekarang.1) Baju Kurung


Baju kurung adalah pakaian rasmi masyarakat Melayu di Malaysia. Sehingga kini, di sekolah-sekolah masih mengekalkan baju kurung sebagai pakaian rasmi. Baju kurung melalui proses transformasi dari tahun ke tahun untuk disesuaikan dengan trend semasa.


1.jpg2.jpg2) Kebaya


Seperti baju kurung, kebaya juga merupakan salah satu pakaian tradisi Melayu wanita. Kebaya turut mempunyai pelbagai jenis namun reka bentuknya tidak jauh berbeza. Jika dilihat kebaya pada zaman dahulu dan sekarang, tidak banyak berbeza dari segi reka bentuknya.


fhghg.jpg


4.jpg3) Baju Melayu


Baju Melayu adalah pakaian tradisional Melayu untuk lelaki dan ia terdapat dalam 2 jenis iaitu Baju Melayu Teluk Belanga dan Baju Melayu Cekak Musang. Baju Melayu digunakan sebagai pakaian rasmi dalam upacara seperti majlis keramaian, kenduri kahwin dan lain-lain.


5.jpg


6.jpg4) Cheongsam


Cheongsam adalah pakaian tradisional Cina dan dipakai oleh wanita berketurunan Cina. Biasanya ia dipakai pada majlis-majlis tertentu sahaja seperti di majlis perkahwinan dan semasa perayaan tahun baru cina.


7.jpg


8.jpg5) Samfu


Samfu pula adalah pakaian yang di pakai masyarakat Cina lelaki yang membawa maksud “baju dan seluar” dalam dialek kantonis. Jika dilihat, tidak banyak perbezaan antara samfu yang dipakai di zaman dahulu dengan di zaman sekarang.


10.jpg


9.jpg6) Kurta


Kurta adalah pakaian tradisional kaum lelaki India dan kebiasaannya di pakai bersama seluar longgar atau seluar churidar. Kurta merupakan kemeja panjang sampai ke lutut yang diperbuat daripada kain kapas atau sutera. Kurta di zaman sekarang tidak melalui perubahan ketara berbanding zaman dahulu sehingga boleh dikatakan ia masih sama.


11.jpg


12.jpg7) Sari


Sari pula adalah pakaian khusus untuk wanita berketurunan India. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis, corak dan warna yang menarik. Zaman sekarang selain dipakai pada musim perayaan, sari masih lagi digunakan sebagai pakaian harian.


13.jpg


14.jpg

I want to evaluate

Score:
Recommended

SOON LIAN MODERN BIKER SDN BHD

Rin Enzyme

Vending Massage Chair

Pengilang Dan Pembekal Air Minuman

I Love Snack Food